Zveřejněno: 23. Července 2023

Výroba truhlíku
na květiny

A toto k tomu potřebujete:

  • kulatinu, průměr asi 30-35 cm
  • 2 menší kulatiny jako nohy dlouhé asi 30 cm, průměr asi 20 cm
  • 4 šrouby, asi 150 mm
  • motorovou pilu s řetězem s nízkými zpětnými rázy např. STIHL MS 180C s Picco Micro Mini
  • sekyru
  • vrtačku

Jak na to v 6 krocích

1. Nejdříve zabezpečte kulatinu proti případnému odkulení - například dřevěnými klíny. Nakreslete nejdříve velikost otvoru např. křídou na čelní stranu kulatiny a poznačte dokola čáru otvoru. Nařízněte pak nejdříve čelní hrany (tloušťka čelních hran asi 15 cm).

truhlík na květiny

2. Pak se vyrobí podélné strany. Nejprve si označte podélné řezy povrchovým řezem. Pak nasaďte pilu naplocho a zanořujte hrot stále dále, dokud se nedosáhne požadovaná hloubka.

Pozor
Při zapichování hrozí zvýšené nebezpečí zpětných rázů. Bezpodmínečně dodržujte bezpečnostní pokyny v návodu k obsluze a používejte tuto techniku jen tehdy, když jste s ní obeznámení.

Výroba podélné strany

3. Uřežte nyní čelní strany: se svislou pilou zařežte do dřeva a prořízněte po již provedený podélný řez. Totéž zopakujte na druhé straně.

Uřezání čelní strany

4. Jsou-li zhotoveny vnější stěny truhlíku, proveďte ještě uprostřed 3-4 rovnoběžné podélné řezy, které by měly mít rovněž stejnou hloubku. Navíc se střední pole, které se má vyříznout 3 až 4 krát úhlopříčně nařízne.

Podélné řezy

5. Takto vzniklé dřevěné špalíky se pak mohou snadno vylomit sekerou a odstranit. Zbytky špalíků, náběhy vláken nebo menší nerovnosti dna se dají rovněž sekerou ještě trochu upravit.

Aby se nehromadila vlhkost, měli byste dno hrotem na několika místech úplně prořezat. Postavte truhlík na špalky, abyste neřezali do země (poškození pilového řetězu).

Dřevěné špalíky vylomte sekerou

6. Nyní ještě vyrobte nohy. Obě malé kulatiny se přizpůsobí truhlíku vždy jedním řezem tvaru V a upevní se šrouby.

Zbývá si jen přát: Ať jsou rostliny v něm krásně barevné! S rostlinami a květinami zcela podle Vašeho přání.

Vyrobte dřevěné nohy

Otevřít okno cookies